5 tipů, jak naplánovat zahradu snů 

Zahrada je místo, kde chceme nejen trávit příjemné společné chvíle, ale také využít její potenciál. Máme pro vás pět tipů, jak naplánovat zahradu přesně podle vašich potřeb a představ.

Vyberte si styl zahrady

Než se pustíte do jakéhokoliv plánování, určete si, jaký styl zahrady se vám nejvíce líbí. Moderní zahrady jsou dnes běžně kombinací několika stylů. Pokud si vše předem na plánujete a sladíte, vznikne vám krásná originální zahrada, se kterou všechny uchvátíte.

Francouzský styl zahrady

Francouzské zahrady jsou typické úpravou keřů a záhonků do přesných a pravidelných geometrických tvarů. Nejčastěji se sází Tis, Agáve, Begónie nebo Netřesk. Většinou se jedná o sukulentní rostliny, které jsou pro jižní Evropu typické.

Ve francouzském pojetí zahrady nechybí jezírko, které vám vytvoří útulný kout, kde se bude skvěle relaxovat. Jednotlivé části zahrady se propojí dlážděnými cestičkami a záhonky se upravují do půlkruhových útvarů. Francouzský styl zahrady si oblíbí milovníci květin a designu.

Anglický styl zahrady

Anglická zahrada naopak vypadá na první pohled divoce a nespoutaně. Stromy a rostliny jsou hustě vysázené a jednotlivé druhy bylin a keřů se mezi sebou míchají. Anglický styl na rozdíl od francouzského nedbá na symetrii a dokonalost, ale sází na přirozený půvab.

Japonský styl zahrady

Na japonskou zahradu rozhodně patří voda. Malé jezírko na vyvýšeném místě, obložené kameny, dodá zahradě orientální nádech. Kolem jezírka se typicky sázejí okrasné trávy jako například Ostřice japonská, která má čistě dekorační účel. Ostřice je ale velmi podobná citronové trávě, která vám v létě ozdobí zahradu a na podzim ji využijete k přípravě čajů a exotických jídel. Další typickou vegetací jsou pivoňky, rododendrony, zakrslé jehličnany a samozřejmě nesmí chybět bambus.

Fantazii se meze nekladou, a tak si můžete odpočinkovou část zahrady upravit v libovolném stylu. Na zbytku zahrady se může vytvořit sad a zeleninové záhonky nebo se plocha nechá volná.

Rozvrhněte si prostor

Aby byla výsledná zahrada snů krásná a zároveň užitečná, rozvrhněte si nejprve, jakým způsobem chcete prostor využít. Pokud například dům zabírá 20% plochy pozemku, dalších 20% můžete využít na zeleninové záhonky, 20% plochy se nechá volné na užívání a 40% plochy vysázíte ovocnými stromy. Tato čísla slouží pouze jako příklad, protože záleží jen na vás, jaký styl zahrady si vyberete a jak si jednotlivé prvky rozložíte.

Při rozmisťování jednotlivých koutů zahrady berte v potaz, že ovocné stromy potřebují slunce, a proto by měly být na jižní straně pozemku. Každý strom potřebuje dostatek prostoru pro kořenový systém a větve. Pokud se stromy navzájem proplétají a stíní si, ovocný sad časem uschne. Důležitý je také typ půdy, na které se chystáte sad založit. Černozem je nejúrodnější a nejoblíbenější typ půdy, ale pro ovocné stromy se hodí spíše jílovitá zem. V jílu se drží voda, která stromům pomáhá přežít suchá období, je bohatá na živiny a díky její stabilní struktuře si stromy vytvoří silné kořeny, se kterými odolají silným větrům.

Zeleninová zahrádka potřebuje rovnou plochu, nebo mírný jihovýchodní sklon. Neměla by být ve stínu stromů. Kromě toho se na účel pěstování hodí spíš úrodná, kyprá černozem, než tuhý jíl. Při plánování je potřeba započítat také plochu pro cestičky, které usnadní péči o záhonky a celá zahrádka díky nim bude vypadat upraveně.

Využijte strukturu zahrady

Reliéf zahrady vám už předem napoví, jak rozmístit jednotlivé části zahrady. Na jižní část se nejlépe hodí zahrádka, která by měla být na rovině. Ovocný sad se hodí v místech, kde je tužší půda. Ve stínu stromůvám vznikne prostor pro odpočinkový kout. Nechte se inspirovat jednotlivými styly zahrad. Pokud jste milovníci divoké přírody, vysázejte si vedle sadu kout v anglickém stylu. Jezírko v japonském stylu vytvoří romantické a svěží odpočinkové místo mezi stromy a francouzská symetrie dá zahradě jasný řád.

Doplňujte rostlinám živiny

Každá rostlina nebo strom je živá bytost, která potřebuje určité živiny a hodně vody. Záleží především na tom, jak kvalitní půda je. Na jílovitém pozemku bude potřeba vytvořit místo pro zahrádku s kvalitní půdou. Nejjednodušší je stlouct ohrádky. Záhonky budou vyvýšené nad úroveň pozemku, úrodná půda se oddělí od zbytku půdy a péče o rostliny bude snazší. Pokud je půda znečištěná a neúrodná, bude nejlepší zvážit rekultivaci pozemku. Na správné zahradě by také neměla chybět ohrada na kompost, který vám přibližně po dvou letech udržování vytvoří úrodnou vrstvu v bio kvalitě. Dohnojování bude potřeba zejména u mladých rostlin, keřů a stromů, které ještě nemají dostatečně silný kořenový systém.

Pozor na rostliny, které se navzájem špatně snášejí

Ať už se jedná o stromy nebo zeleninový záhonek, před sázením si zjistěte, jak se jednotlivé rostliny a stromy snášejí.

Například jabloně a hrušně mají symbiotický vztah, ale například povrchové kořeny třešně utlačují okolní stromy a rostliny. Pokud vedle třešně zasadíte mladý ovocný strom, nevyroste. Třešně a hrušně navíc mají mnoho společných chorob a škůdců a v případě napadení jednoho stromu pravděpodobně přijdete i o úrodu druhého.

Na zeleninové zahrádce je potřeba hlídat nejen jaké plodiny rostou vedle sebe, ale také kde jsou zasazeny. Například jahody špatně zakořeňují v půdě po okurkách a bylinky je lepší zasadit dál od mrkve a zelí. Nejjednodušší řešení bude mít zeleninové záhonky hned dva. Česnek dezinfikuje půdu, ve které roste, a tak můžete v záhonku, kde byla první rok zelenina, zasadit česnek a záhonky každý rok střídat, hnojit a doplňovat úrodnou vrstvou hlíny z kompostu.

Rádi vám se vším pomůžeme

V případě jakýchkoliv dotazů se na nás neváhejte obrátit. Rádi vám odpovíme a v případě zájmu vytvoříme plán, podle kterého vám pomůžeme založit vaši zahradu snů.

Obraťte se na nás, rádi Vám pomůžeme.

Sdílet tento příspěvek:
Nepromeškejte naše noviky, tipy a triky pro krásnou zahradu

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a již vám neunikne žádná novinka z našeho světa!