Palivové dřevo skládejte tak, aby zůstalo suché celou zimu

Při skladování dřeva je potřeba vzít v potaz nejen ochranu před vlhkostí, ale také prostorové možnosti vaší zahrady. Dřevo se dá skládat na několik způsobů a vejde se i na vaší zahradu. 

Dřevo musí být suché 

Hlavním cílem skládání palivového dřeva je udržet ho suché po celou dobu skladování. Především namoklé dřevo snadno postihne plíseň. I když ji očistíte, dřevo pak špatně hoří a hodně čoudí.

Dřevo se skládá až poté, co dobře vyschne. Musí zůstat suché ze všech stran, protože kromě rizika plísně dřevo při vysychání mění strukturu a hýbe se. Snadno by se mohlo stát, že se vám hromada čerstvého dřeva při vysychání sesype. 

Ať potřebujete skladovat jakýkoliv druh dřeva, musí se skládat vyvýšeně nad zemí, aby vzduch v hromadě dobře cirkuloval. Obvykle se pod hromadu dělají základy z palet, polen, cihel a rour, tvarovek a škvárových bloků. Případně také můžete pod dřevo vyskládat dobře proschlé kusy kůry. Štípané dřevo se zásadně skládá kůrou dolů, protože pak vysychá rychleji. Svrchu se pak hromada překryje nepromokavou plachtou.

Při slunných dnech je potřeba plachtu sundávat, aby dřevo dále vysychalo.

Uskladněné dřevo pravidelně kontrolujte, abyste předešli vzniku plísně.

Jak uskladnit palivové dřevo

Palivové dřevo se dá skládat několika praktickými a estetickými způsoby.

Dřevník

Dřevník je praktické a univerzální řešení, jak skladovat palivové dřevo. 

Dřevo v něm můžete skladovat dlouho bez ohledu na to, o jaký druh se jedná. Skladování v dřevníku je praktické, estetické a oblíbené.

Ideální je dřevník již při stavbě rozdělit na dvě části. Můžete tak uchovávat suché dřevo a zároveň odděleně nechat postupně prosychat čerstvé kulatiny. Dřevník má nejen chránit před deštěm, ale také musí být dobře prodyšný.

Můžete například při stavbě bočních stěn vynechat každé druhé prkno, čímž vám vznikne prodyšná a esteticky zajímavá stavba. Na střechu se pokládá kus plechu nebo jiná nepromokavá bariéra. Nejlépe izolovaný by měl být dřevník rozhodně odspodu, jinak se do dřeva dostane vlhkost ze země a začne hnít.

Dřevo se zásadně skládá širší stranou směrem ven z dřevníku. Díky tomu má celá hromada náklon směrem do dřevníku a nevysype se vám v době, kdy se dřevo při vysychání hýbe.

Dřevník potřebuje dobrou oporu. Pokud ho opřete o stěnu domu, stačí už pak jen stavbu podepřít z boku pomocí trubek a desek.

Jedinou nevýhodou dřevníku je, že při velkých objemech zabere hodně plochy na zahradě.

Palivové dřevo můžete složit podél stěny 

Princip ukládání a skladování dřeva podél stěny je podobný jako ve dřevníku. Pokud máte prodloužený přesah střechy, nebudete ani muset přikrývat dřevo plachtou. Stěna domu udělá pevnou oporu a na zbylých stranách bude dřevo dýchat a rychleji schnout

Můžete ho také naskládat podél libovolné pevné stěny, ale vždy je potřeba nejprve začít odizolováním. Podél stěny domu je vhodné postavit dřevěný nebo kovový rošt, který udrží mezeru mezi hromadou a omítkou. Můžete ke stěně také připevnit voděodolnou folii a připevnit ji tak, aby za ní nestékala voda. Stěna domu bude chráněna a vy můžete dřevo opírat přímo o ní.

Stav stěny i dřeva je potřeba pravidelně kontrolovat, zejména pak jestli ke stěně neproniká vlhkost, plíseň a škůdci. 

Podél stěny se dá v porovnání s jinými způsoby naskládat nejvíce dřeva.

Kruhová homole

Ke skladování dřeva v homolích si najděte na zahradě rovinu, na kterou se vám vejde kruh o průměru maximálně tři metry. Kruh se obvykle nejprve vyskládá cihlami, a poté se pokládá dřevo od vnějšího okraje směrem do středu. Zejména ve spodních řadách by mělo být dřevo naskládané co nejvíc natěsno, aby se s dalšími vrstvami základy nepohnuly. 

Druhá řada se pokládá kolmo na první a svažovat se musí dovnitř do kruhu! Postupně se s každou další řadou vyplňuje také prostor uvnitř. Polena pečlivě skládejte tak, aby ve výsledku byla naskládaná na těsno a všechna měla sklon dovnitř homole.

S každým kruhem se struktura zužuje, až vám vznikne dřevěná stavba podobná kupce sena. Maximální výška homole je z hlediska jednoduchého a bezpečného zacházení 1,5 metru, maximálně 2 metry.

Jak skladovat řezivo 

Na skladování řeziva budete potřebovat víc, než jen sucho. Řezivo se skládá na vyvýšeném základu, který musí být vodorovný. Skládejte ho maximálně úhledně. Křivě naskládané řezivo se časem pokroutí, i když je chráněno před vlhkostí.

Jako základ pod hromadu skvěle poslouží masivní dřevěné latě, které mezi sebou mají minimální mezeru, aby se řezivo časem neprohnulo, ale zároveň hromadou cirkuloval vzduch. Latě se pokládají vždy hoblovanou stranou nahoru. Nejlepší je skladovat řezivo například ve stodole, kde se k němu nedostane vlhkost ani zespodu.

Pokud musíte řezivo uskladnit venku, svrchu se přikrývá plachtou, ale po stranách se nechává dýchat, aby na dřevu nevznikla plíseň. Plachta se pokládá tak, aby se na ní nezadržovala voda. 

Průměrně řezivo vysychá zhruba rok podle typu dřeviny. V průběhu vysychání je potřeba ho kontrolovat a v případě plísně nebo pohybu latí včas zasáhnout.

Kde koupit palivové dřevo 

S nákupem palivového dřeva si nelámejte hlavu. Máme k dispozici nejen tvrdé a měkké palivové dřevo, ale také fošny a další řezivo. Pokud hledáte suché palivové dřevo v okolí Ostravy, napište nám.

Palivového dřeva nabízíme několik druhů a rádi vám ho upravíme na potřebnou velikost. 

Pro truhláře máme k dispozici několik druhů kvalitního dřeva – například ořech, jasan nebo také třešeň.

Zavolejte nebo napište. Domluvíme se na ceně a dřevo vám dovezeme, ať bydlíte kdekoliv.

 

Obraťte se na nás, rádi Vám pomůžeme.

Sdílet tento příspěvek:
Nepromeškejte naše noviky, tipy a triky pro krásnou zahradu

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a již vám neunikne žádná novinka z našeho světa!