Frézování pařezů je efektivní způsob, jak vyčistit pozemek. Znáte správnou techniku? 

Frézování pařezů je rychlý způsob, jak se zbavit pařezů v jakémkoliv místě. Fréza je malá, kompaktní a odstraní pařezy v blízkosti stromů a budov, aniž by je poškodila. Z kořene vzniká mulč pro další využití na zahradě.

Odstranění pařezů frézováním

Frézování pařezu je technika broušení dřeva do hloubky 20 cm za použití lehké techniky. Frézování nepoškodí okolní trávník. V zemi zůstávají pouze drobné kořínky, které se přemění na hnojivo.

Jak na technicky správné frézování pařezů

Správná technika frézování nezávisí jen na práci se samotným strojem, ale také na přípravě pracovního prostředí.

Příprava na frézování pařezu

Oblast kolem pařezu nejprve vyčistěte od kamenů, větví a dalších překážek, které by mohly poškodit frézu a omezit její přístup ke kořenu.

Podle velikosti pařezů určíte hloubku frézování a nastavení stroje.

Bezpečnost práce

Při práci s frézou jsou nutné ochranné brýle, rukavice, protihluková sluchátka a pevná obuv. Před nastartováním vždy zkontrolujte ochranné kryty na fréze, které musí pevně držet.

Správná technika práce s frézou

  • Tlak

Frézu k pařezům přikládejte opatrně, aby se břity dotýkaly pouze povrchu dřeva a mohly ho postupně lehce obrušovat. 

Nepouštějte frézu hned na plný výkon. Začněte zvolna a postupně přidávejte na otáčkách. Na frézu netlačte, ani s ní nedělejte prudké a rychlé pohyby. Fréza by se časem zanesla, poškodila a broušení by bylo nepřesné.
Důležité je, abyste udržovali konzistentní otáčky stroje i tlak, který na něj při práci vyvíjíte. Díky tomu budete dřevo odstraňovat rovnoměrně.

  • Směr

Frézou odstraňujete kořen postupně po vrstvách. Od okrajů pařezu se pravidelnými pohyby frézuje směrem doprostřed do požadované hloubky, což je 20-40 cm pod povrch. Při práci od okraje do středu máte lepší kontrolu nad směrem pohybu frézy, čímž výrazně omezíte riziko, že byste poškodili okolní půdu, rostliny, nebo stavby. Při frézování od středu by se vám mohly rozletět třísky do okolí. Při záběrech do větší hloubky by se fréza rychle přetížila. Uprostřed pařezu je dřevo tužší a fréza by se mohla zaseknout a poškodit.
Místa frézování střídejte pravidelně a v krátkých intervalech. Při příliš dlouhé práci na jednom místě se břity přehřejí a fréza se brzy opotřebí. Délku tahů ovlivňuje velikost frézy a tvrdost pařezu. Tím tvrdší je dřevo, tím jemnější a táhlejší by tahy frézou měly být.

  • Drobné kořeny

Jakmile odstraníte hlavní část kořene, frézuje se kořenové vlášení. Kořenové vlásky, které vstřebávají vodu, bývají tvrdší, než samotný pařez a vyžadují více času na odstranění. Vlásky se stejně jako zbytek pařezu frézují po vrstvách.
Délka frézování se odvíjí od typu dřeva. Kořen tvrdého dřeva budete brousit déle, než kořen měkkého dřeva.

Na závěr zkontrolujte frézu. Očistěte jí od zbytků dřeva, pryskyřice a proveďte běžnou, údržbovou kontrolu stroje.

Štěpku po frézování využijete jako mulč. Jáma po kořenu se zasype hlínou a vznikne vám více volného prostoru pro nové úpravy zahrady.

Kdy je nejlepší čas na odstranění pařezů frézováním

Výhoda frézování je, že se do něj můžete pustit kdykoliv během roku. Pařezů, které mají průměr větší než 50 cm a těžko se odstraňují mechanicky, se rychle zbavíte s pomocí frézy.

Proč zvolit frézování pařezů

Pařezy můžete nechat, ať se samy časem zbortí, ale přijdete tím o velké množství užitné plochy. Pozemek navíc působí neupraveně.

Dále staré pařezy napadají houby, které se přenášejí ze starého pařezu do kmenů mladých, zdravých stromů. Ty pak předčasně uhynou. Trouchnivějící pařez je ideální domov pro dřevožravé houby a bakterie, které urychlují tvorbu parazitů v půdě.

Jaké jsou výhody odstranění pařezů frézováním

Frézováním odstraníte pařezy rychle a bez složité a drahé techniky. Piliny, které při frézování vznikají, se snadno recyklují. Můžete je buď nechat na místě, ať se postupně přemění na kompost, nebo je použít jako mulč.

Stroj na frézování je v poměru ke svému výkonu malý a dá se použít i na práce v těsné blízkosti budov jiných stromů. Nepoškodí kořeny okolních stromů, ani krajinu.

Frézování pařezu je rychlá záležitost – po pár hodinách práce odborníka zůstává pouze díra v zemi. Stačí ji zasypat, čímž získáte více užitkové půdy.

Výhoda frézování ve srovnání s vytahováním kořene

V první řadě je frézování levnější, než vytahování celého kořene, na které je potřeba těžká technika. Další peníze za vytahování připlatíte, pokud jsou kořeny v hůř přístupném terénu.

Vytahování kořene vyžaduje nejen speciální techniku, ale také hodně času a těžkou manuální práci.

Frézování je méně náročné, než vytažení, ale na druhou stranu neodstraní kořenový systém kompletně. Hlavní výhoda je, že s frézou odstraníte i pařezy v místech s komplikovaným terénem. Získáte třísky, které můžete využít na mulčování.

Oba způsoby likvidace kořenů vám můžeme zajistit. Dojedeme k Vám, ať potřebujete frézování pařezů v Ostravě, nebo kdekoliv po republice. Pošlete nám poptávku, rádi se za Vámi podíváme. Cena frézování pařezů se pohybuje mezi 20 – 40 Kč/1 cm průměru pařezu bez DPH. K ceně připočítáme dopravu. Jakmile k nám dorazí Vaše poptávka, vytvoříme cenovou nabídku na míru. Napište, zavolejte nebo koukněte na blog na další typy a návody, jak se starat o zahradu. 

Obraťte se na nás, rádi Vám pomůžeme.

Sdílet tento příspěvek:
Nepromeškejte naše noviky, tipy a triky pro krásnou zahradu

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a již vám neunikne žádná novinka z našeho světa!