Prořez ovocných stromů zajistí bohatou úrodu

Prořez ovocných stromů je důležitou součástí péče o ně. Pokud ho pravidelně neprovádíte, stromy napadají choroby, plodí málo, plody jsou malé nebo dokonce žádné. Zanedbat nesmíte řez stromů už od jejich vysazení a disciplína to není jednoduchá – závisí na době výsadby, tvaru koruny, druhu dřeviny a dalších faktorech. Pustíte se do něj sami, nebo radši svěříte prořez ovocných stromů do rukou odborníků?

Proč provádět prořez ovocných stromů?

Stromy budou plodit i bez řezu. Ovšem prořez ovocných stromů má své důvody a měli byste ho pravidelně provádět:

  • díky vzdušnější koruně je menší riziko vzniku houbových chorob,
  • plody jsou větší a kvalitnější,
  • starší stromy se prořezem omladí, mladé se lépe ujímají.

Kdy je vhodné řezat ovocné stromy?

Mnoha pěstitelům určitě vyvstává v hlavě otázka, kdy řezat ovocné stromy. Obvykle je to dvakrát do roka, a to v zimě či předjaří. Tento řez v době vegetačního klidu podporuje růst výhonů, tvaruje se jím koruna mladých stromů nebo se jím omlazují stromy staré. Další řez by pak měl přijít v létě či na podzim po sklizni.

Nepodceňte řez ovocných stromů po výsadbě

Pustit byste se měli do řezu ovocných stromů hned po výsadbě. Stromy zasazené na jaře a dvouleté roubované stromy se řežou hned po výsadbě, při výsadbě na podzim proveďte řez až následující jaro. Na jaře se potom ještě odstraňují první květy, což posiluje růst kořenů. Další 4 roky po výsadbě provádějte na jaře výchovný řez, kterým se formuje koruna.

Proveďte řez ovocných stromů na jaře či na konci zimy

Do prořezu ovocných stromů na jaře nebo ke konci zimy se pusťte ve chvíli, kdy už nejsou mrazy a rány se rychleji zahojí, vhodné měsíce jsou únor a březen. Je třeba tento zákrok stihnout do doby, než stromy začnou rašit. V tomto období se prořezávají téměř všechny ovocné stromy a keře kromě třešní, višní a maliníku.

Další řez ovocných stromů v létě

Při dalším řezu ovocných stromů v létě, obvykle v červenci a srpnu, odstraňte výhony, které jsou zbytečně dlouhé, nepotřebné nebo si konkurují, a samozřejmě i suché a poškozené větve. Po tomto řezu můžete očekávat bohatší úrodu a také kvalitnější plody. Po sklizni se můžete pustit do řezu peckovin – meruněk, broskvoní, nektarinek a švestek, třešní.

TIP: Nikdy při prořezu ovocných stromů neodstraňujte více jak čtvrtinu objemu koruny, větším zásahem byste je mohli nenávratně poškodit.

Stříhání ovocných stromů na podzim

V některých případech přistupte ke stříhání ovocných stromů až na podzim. Jde o takové druhy, které plodí později, tedy až během září a teprve po sklizni přichází čas na řez, důvod i provedení je tedy stejné jako při letním řezu. Je to záležitost většiny jabloní a hrušní.

Vhodná doba prořezávání stromů podle druhu

Vhodná do prořezávání se dá určit podle druhu, který se chystáte formovat. Například ořešáky se řežou v období vegetace, peckoviny také v době vegetace, nejlépe hned po sklizni, bobuloviny vyžadují zmlazovací řez během vegetačního klidu a jádroviny stejně tak.

Jaké jsou druhy řezů ovocných stromů?

Během jejich růstu je potřeba provádět různé druhy řezů ovocných stromů. Záleží na jejich stáří, podle toho zvolíte řez, který jim v daném věku nejvíce prospěje.

  • Výchovný řez se provádí v prvních 4 až 5 letech, usměrňuje se jím růst a tvaruje koruna.
  • Udržovací řez se používá u vzrostlých stromů a pomáhá jim vhodně plodit a zároveň přiměřeně růst.
  • Zmlazovací řez je vhodný u starých stromů, prospívá kvalitě plodů a obnovuje růst.

Jaký je ceník prořezu stromů?

Zajímá vás ceník prořezu stromů? Cena za tuto službu se odvíjí od počtu a stavu stromů, také od jejich výšky a polohy, které určují rizikovost práce. U prořezu stromů cenu počítáme od hodiny, začínáme na 450,- za hodinu.

Provádíme odborný řez ovocných stromů

Pokud si nejste jistí, co vaše stromy vyžadují, obraťte se na nás. Provádíme řez ovocných stromů přesně podle jejich potřeby. Naši profesionálové dřeviny odborně prořežou, zhodnotí jejich zdravotní stav a doporučí vhodný postup. Zajistíme kácení i rizikové kácení nevhodných stromů i výsadbu stromů nových. Cenovou nabídku vám zpracujeme zdarma, pošlete nám svou poptávku.

Obraťte se na nás, rádi Vám pomůžeme.

Sdílet tento příspěvek:
Nepromeškejte naše noviky, tipy a triky pro krásnou zahradu

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru a již vám neunikne žádná novinka z našeho světa!